Mysiga boenden som erbjuder julbord

Varför inte lämna julstöket och julmaten en jul, och tillbringa den på ett mysigt hotell på landsbygden. Om alla i familjen vill göra samma sak kan ni tillbringa julen tillsammans på samma hotell och bara njuta av tillvaron och ledigheten. Kanske är du ensamstående utan familj, då kan det vara trevligt att träffa andra som lever ensamma och fira jul med dem. Vissa hotell har också en tomte som delar ut julklappar till alla barn. Det brukar även dansas kring julgranen och andra jullekar kan förekomma. När barnen somnat efter en givande dag, är det dags för föräldrarna att koppla av med ett glas vin, kaffe, eller något annat, äta julgodis och prata med andra vuxna.

Numera är det mer vanligt i många familjer att man äter helt annan mat än julmat under julhelgen, och det beror på att vi i dag lever i bonusfamiljer och barnen ska hinna fira med många fler än innan, när kärnfamiljen var sedvanligare. Det är även mer vanligt med vegetarisk- och vegansk mat. Många som jobbar inom sjukvården och andra yrkesgrupper jobbar helgdagar och då kanske varken ork eller lust finns. Här är exempel på några trevliga boenden som alla erbjuder klassiska julbord.

Bo pensionat

Redan på 1900-talet träffades författare, konstnärer och artister på Bo pensionat i Vickleby på Öland. Prins Eugen och Erik Axel Karlfeldt är två kända personer som både skapade och bodde här. Än idag, mer än hundra år senare, kan du fika i den mysiga trädgården som ligger utanför pensionatet. Du kan även bo här på vintern och boka ett paket med övernattning och julbord. I matsalen kan du njuta av julmat med närproducerade råvaror, som till exempel vilt och Ölandslamm.

Dala-Floda Värdshus

På detta privatägda värdshus kan du både ha konferenser och boka boende över julen, där restaurangen erbjuder 100 procent KRAV–märkta eller ekologiska råvaror. Restaurangen finns även omnämnd i ”White Guide” som en av Sveriges 600 bästa restauranger. Dala-Floda, som tidigare hette Jonases Värdshus, är ett pensionat med hundraåriga traditioner. Det ligger i Dalarnas Lustgård omkring 4 mil väster om Borlänge. På detta trestjärniga värdshus får du som bokar ett julpaket tillgång till det goda julbord som serveras, och du kan även passa på att åka skidor eller långfärdsskridskor. Boendet har 17 trevliga rum, där alla har olika teman.

Kurorten Mösseberg

Hotellet ligger vid St Eriks källas mynning i Falköping och har traditioner från 1800-talet. Då var det en samlingsplats för den tidens societetsfolk. Dess jugendsalonger besöktes då av kända personligheter som Albert Engström, Verner von Heidenstam och olika kungligheter. Än i dag finns salongerna kvar, men nu består de av ett modernt spa och en vattenkuranstalt. Här kan du boka ett julbordspaket med övernattning och tillgång till spa och frukostbuffé. Julbordet består av klassiska rätter på julafton, och på juldagen är det vinprovning. Du kan sitta framför den öppna spisen, dricka kaffe, te och glögg och bara ta det lugnt.

Ängavallen

Söder om Vellinge finns denna ekologiska gård, där personalen tillagar det mesta själva. Här har man egen kvarn, ysteri, bageri, krog, mejeri, kafé, örtagård och en härlig picknickpark. Vill du fira en annorlunda jul tar du in på gårdshotellet, där får du sova i sängar och använda textilier som är ekologiska. Väljer du ett julpaket med övernattning i dubbelrum, ingår en härlig frukostbuffé, och givetvis tillgång till det goda ekologiska julbordet. Där får du smaka på alla traditionella julrätterna som olika sorters sillinläggningar, gravad och rökt lax, sylta, pastej, revbensspjäll, skinka, och julgodis efteråt.

All mat är tillagad av kockarna som jobbar i köket och den mesta av maten kommer från den egna gården. Du måste smaka på Ängavallens välkända ostar, över 14 olika finns att välja mellan, och de är alla gjorda av gårdens mjölk som är tillverkad i det egna ysteriet. Som om det inte vore nog, så finns här även rökt kolja och sprängd anka, givetvis ekologiska, som också all frukt är. På rummet välkomnas du och även din vän av en halv flaska champagne, badrockar att låna och efter julbordet bjuds det på en avec.

Häringe slott

I Västerhaninge söder om Stockholm finns detta trevliga Häringe slott som har en modern och färgrik inredning. Här kan du boka boende under julhelgen om du vill komma ifrån julstressen och allt jobb som det innebär med matlagning, och alla andra måsten inför julen. Hotellet är känt för sina spöken, så var beredd på att du får besök på natten! Du checkar in dagen innan julafton och först får du en färd med häst och vagn, eller släde i omgivningarna om vädret tillåter. Kvällen bjuder senare på en god skaldjursbuffé, julmusik, och underhållning med jullekar och musikquiz. Med andra ord får du uppleva en riktigt mysig och skön uppesittarkväll, tillsammans med de andra gästerna.

Julafton – Först får du en god frukost och sedan är det en guidad visning av slottet. Därefter är det dags för slottslunch och ”Kalle Anka och hans vänner” som visas på övervåningen. Innan det stora julbordet kommer tomten på besök och delar ut paket till både barn och vuxna. När du känner dig mätt och belåten av all julmat, kan du välja mellan att stanna kvar och umgås med de andra gästerna, eller gå upp på rummet och bara koppla av.

Juldagen – Innan det är dags att checka ut äter du givetvis av den goda frukosten som serveras i restaurangen. För nykomna gäster är det slottslunch och senare kalkonmiddag som gäller. Kvällen avslutas sedan med underhållning i Stensalen.