Boende och aktiviteter på landsbygden

Alla vill inte bo på stora, flashiga hotell mitt i staden under sin semester, och det behövs inte heller. Det finns massor med trevliga boenden på landsbygden, både hotell och vandrarhem. På landsbygden finns det också mysiga kaféer, där ägaren erbjuder hembakat och ibland även hemgjord glass. Dessa små kaféer brukar ligga intill ägarnas gårdar, och de brukar även sälja närodlade grönsaker, färska ägg, saft på egna råvaror och mycket mer. Ett flertal av boenden på landet erbjuder även catering med färska råvaror, julbord och du kan också boka in dig för konferenser och andra evenemang.

STF vandrarhem Mariestad

Detta vandrarhem ligger i en gammal garvaregård i närheten av Mariestads gästhamn. Här bor du i de charmfulla röda husen, den timrade loftboden byggdes redan 1693 och då fungerade den som en garvaregård. Rummen är trevligt inredda som dubbel- eller flerbäddsrum, och en del har även kakelugn. Boendet har ett gemensamt kök för självhushåll, en matsal och ett sällskapsrum.

Innan du ska upptäcka Mariestad med omnejd, börjar du dagen med en härlig frukost i lugn och ro i det pittoreska trädgårdskafét. Här serveras också fika, mat, italiensk glass och våfflor. Kafét har rättigheter för vin och öl, så du kan tillbringa en skön sommarkväll i den lugna. trädgården. Efter frukosten är det dags att bege dig på trevliga sevärdheter. Ett exempel är att besöka Gamla Stan och Domkyrkan som så vackert framträder över centrum. Vill du ha en mindre fest kan du hyra vandrarhemmets bastutält eller boka deras hemtrevliga källarvalv.

Daisy´s Place

Efter den goda frukosten och en promenad på stan, kan du ta bilen till det hemtrevliga kafét i Lyrestad som ligger vid Göta kanal, cirka två mil norr om Mariestad. Vill du sitta ute finns det en uteservering där du ser utöver Göta kanal och båtarna som åker lugnt förbi. Här kan du avnjuta kaffebröd som är hembakat, goda smörgåsar och givetvis kaffe. När du fikat klart kan du köpa presentartiklar och lite kuriosa. Daisy´s Place har öppet hela året, så du kan ta en tur dit även under andra årstider.

Aktiviteter

Det finns otroligt mycket att göra i Mariestad, förutom att se på båtar. Här finns trevliga loppmarknader som ligger på landsbygden. Varje sommar bjuds det på musikunderhållning på Kanalkrogen i Sjötorp, där du samtidigt som du lyssnar på musik och sång, har en härlig utsikt över både Vänern och Göta kanal. Här finns också en stor uteservering där du kan sitta och bara njuta en sen sommarkväll. Är du i Mariestad under midsommar, kan du vara med och fira dagen på Marieholmsön, en vacker plats och där bjuds det på tal och musikuppträdande. När midsommarstången är rest, dansas det kring den, något som alltid är uppskattat av både barn och vuxna.